Friday, January 11, 2013

Si zanele divorteaza


Vai, vai, “Zana” si “Elvis” se despart! Surpriza? Nu cred...

Nu trebuie sa fii conectat la stiri si mondenitati ca sa iti dai seama ca divorturile sunt din ce in ce mai frecvente in zilele noastre si cu atat mai mult in lumea mondena care e mereu sub lupa.

Statistic vorbind, durata medie a unei casnicii la noi in tara este de 13 ani, iar varsta la care romanii divorteaza este de 34-36 de ani.
Nici asta nu e de mirare avand in vedere ca in ziua de azi monogamia nu e pentru toata lumea. Asta pentru ca femeia a evoluat din punct de vedere al educatiei si e capabila sa se intretina singura. Aceleasi statistici spun ca femeile cu studii superioare si barbatii fara facultate divorteaza cel mai repede.

Si inca ne mai intrebam de ce parintii nostri au ajuns sa sarbatoreasca 25-30 de ani de casnicie? Pentru ca rolul primordial al barbatului e sa aduca resurse, iar al femeii sa fie capabila sa se reproduca si sa aiba grija de copii. Astfel ‘’programati’’ si in contextul unei Romaniei comuniste fara acces la informatie, femeile ajunse de la tara in mediul urban, erau mai interesate de un sot care sa le intretina si eventual de un loc sigur de munca (in fabrica) decat de studiile superioare. Faptul ca relatia de cuplu nu era una fericita, conta mai putin.

Ei bine, intre timp lucrurile s-au schimbat vizibil. Femeile independente financiar sunt mai predispuse la divort decat celelalte iar acesta e un argument in plus pentru care afirmam ca monogamia nu e pentru toata lumea. Cata vreme ea se poate intretine singura, de ce ar avea nevoie de un singur partener? Si mai ales de unul infidel, unul violent sau de unul care nu se ridica la nivelul pretentiilor ei?

Allan si Barbara Pease vorbesc in cartea lor “Why men want sex and women need love?” despre faptul ca infidelitatea e parte a comportamentului uman. Hormonul preponderent masculin este testosteronul care incita in mod constant barbatul sa-si caute urmatorul partener. La femei, nivelul acestui hormon creste in jurul varstei de 30 de ani cand natura ii transmite semnalul perpetuarii speciei si, prin urmare, la aceasta varsta femeia este mai predispusa la adulter, spun cei doi autori.

Cum tentatii sunt la tot pasul, e lesne de inteles ca o relatie e dificil de cultivat. Iar casatoria nu trebuie sa fie un “must”, desi majoritatea femeilor o vad astfel. Poate nici macar nu trebuie sa “fie”. De ce sa iti bati capul cu divortul atunci cand relatia nu mai merge, nu mai bine traiesti in “uniune consensuala”? Da, intr-adevar, e foarte frumos sa ai o zi in viata in care sa fii in centrul atentiei si cu rochie de mireasa, dar hai sa nu ne facem din asta un scop in viata! Casatoria nu inseamna neaparat o promisiune de iubire pe viata. E mai mult o forma de constrangere si de limitare a libertatii partenerului. Cel putin, mental. A iubi pe cineva, ar trebui sa fie dincolo de actul de casatorie, dar lucrul asta nu il intelegi la 20 de ani. Il intelegi atunci cand treci prin etapele astea si constati, contrar a ceea ce te-au invat parintii in copilarie, ca nu acesta e scopul vietii tale.

Cu totii evoluam si ne dorim schimbari. Nu mi se pare anormal ca la un moment dat ideile tale despre viata sa nu mai coincida cu cele ale partenerului. Nici adulterul si nici divortul nu mai sunt iesite din comun. De ce sa ne cramponam in idei preconcepute despre zane maritate pe viata? In fond, nimic nu e definitiv pe lumea asta. Cum nu mai crede nimeni in fata care se marita virgina, tot la fel, in curand, nu va mai crede nimeni in casatoria pe viata.

Si apropo de evolutie si de schimbari, “Zana” si “Elvis” si-au anuntat separarea pe Facebook. Nici macar televiziunea nu mai e ce a fost. Stirile in exclusivitate se transmit direct de pe peretii de Facebook ale “vedetelor”. Surpriza? Poate ca da…

No comments:

Post a Comment